Vissza

 

 

 

Lapozgató 2017/2018

 

 

 

 

Angol mesedélután

Köztisztasági nap az iskolában

Kukucskáló

Cyberjump park

Farsang

Topogó-ropogó

Karácsonyi ünnepély

Mikulásjárás

Nagykarácsonyban jártunk

Planetáriumban jártak a harmadikosok

Interaktív történelmi séta

Diáktalálkozó

Kisállat kiállítás

Halloween-party

Bringa- és roller-show

Népdaléneklési verseny

Erdei iskolában jártunk

Családi nap

Így kell életet menteni

Virágos Kolozsvár

 

Angol mesedélután

 

Iskolánkban már hagyomány az angol nyelvű mesefeldolgozó verseny megrendezése. Ebben az évben is lelkes csapatok érkeztek hozzánk a kerületből április 12-én.

Az iskolák csapatai a feldolgozott meséhez kapcsolódó feladatokat oldottak meg, volt olyan csapat, amely vidám jelenetet is előadott a történethez kapcsolódóan.

A legügyesebbnek a Szent Korona és a Kossuth Lajos Általános Iskola csapatai bizonyultak.  Iskolánk csapata versenyen kívül vett részt a vetélkedőn, és Kolozsváros gyerekek alakották a diákzsűrit, amely fontos feldatot kapott az értékelésben.

A kerületi verseny az Önkormányzat támogatásával valósult meg.

Gratulálunk minden diáknak és felkészítő tanárnak!

 

 

Köztisztasági nap az iskolában

Iskolánk március 23-án a XV. kerületi önkormányzat köztisztasági hónap akciójába kapcsolódott be. A szép napsütéses délutánon a gyerekek kesztyűvel, láthatósági mellénnyel, gyűjtőzsákokkal felszerelkezve vágtak neki környezetünk megtisztításának.

Körbejárva az iskola udvarát és környékét sajnos sok eldobott hulladékkal találkoztunk.

A gyerekek lelkesen vetették bele magukat környezetük megtisztításába, és átbeszélték, mennyire fontos lenne ennek megelőzése.

A feladat végeztével szép tiszta környezetünk lett. Bízunk benne, hogy sokáig így marad, és példát tudtunk mutatni mindenkinek ezzel az iskolai akcióval.

Kukucskáló

Március 1-én nyílt órákat tartottunk a kicsiknek és szüleiknek.

A következő tanév elsős tanítói és szaktanárok tartották az órákat.

Az érdeklődés idén is nagy volt, a tantermek még a szokásosnál is kisebbnek bizonyultak.


 
Helmi nénivel a 4. a osztályban.

 

Niki nénivel a 4. b osztályban.

Cili nénivel a 3. osztályban.

Gyuri bácsival a 2. a osztályban.

Nagyon jó hangulatban telt a délelőtt.
 Kicsik és nagyok fegyelmezetten vettek részt az órákon.
Szeretettel várunk mindenkit következő programunkon, március 24-én a Játékdélelőttön!

A Cyberjump parkban jártunk

A Kolozsvár Utcai Általános Iskola diákönkormányzata révén 20 fő 7. és 8. évfolyamos diák vehetett részt a Cyberjump, trambulin parkban.

2018. január 26-án elmentünk a Kerületi Ifjúsági Fesztiválon nyert belépővel a Cyberjumba, ahol 1 órát töltöttünk el. Tömegközlekedéssel mentünk. Sokan voltak a trambulin parkban, de azért nagyon jól éreztük magunkat. Csak 1 órát lehettünk ott, viszont maradtunk volna még egy kicsit, mert nem fáradtunk nagyon el. Félév utolsó napján jól esett egy kis ugrálás.

Csizmadia Erika, 7.b osztályos tanuló

Felsős farsang

Február 16-án, pénteken 16-19 óra között került megrendezésre a felsős farsang a diákönkormányzat szervezésével. A buli idén is táncos produkcióval kezdődött, majd az egyéni produkciók következtek. A jelmezes felvonuláson ötletesnél ötletesebb jelmezekben mutatkoztak be a diákok, ezért a zsűrinek idén is nehéz dolga volt.

 

A farsang része volt az ötödik osztályosok avatása, akik vidám zenés-táncos produkciókkal mutatkoztak be. Idén is volt tombolahúzás, amit nagy izgalom övezett, hiszen értékes ajándékokat lehetett nyerni. Persze a farsang elengedhetetlen része volt az önfeledt szórakozás.

DÖK

Topogó-ropogó

Február 9-én lezajlott iskolába hívogató programunk következő rendezvénye, a "Topogó-ropogó".

Az óvodások angol és magyar népi gyerekjátékokat játszottak a tanító nénik vezetésével.

 

Edina néni Alice történetével ismertette meg a kicsiket, akik érdeklődve figyelték a mesét.

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt következő rendezvényünkre, a "Kukucskálóra" március 1-jén.

A karácsonyi ünnepély

 

December 21-én került sor a hagyományos karácsonyi hangversenyre. A műsor idén is színes volt, az iskolában zajló sokrétű tevékenységet tükrözve.

Az alsó, illetve a felső tagozatos énekkar előadásában felcsendülő dallamok a közelgő ünnepre hangoltak rá.

A másodikosok angol nyelvű játéka, a manók tánca minden nézőt felvidított.

Az elszavalt vers, valamint az öt-hatodikosok által előadott színdarab a karácsony pénzen, csillogáson meg nem vásárolható lényegére irányította a figyelmet.

Miközben mindezen elmerengtünk, a hatodikosok tánca fényt lopott szívünkbe.

 A negyedikesek énekszóval, tánccal előadott betlehemese elénk varázsolta Jézus születésének csodáját, a pásztorok és háromkirályok látogatását, a hóesés varázsát.

Az est különleges pillanata a tanárok és a diákok közös éneklése, a Fehér karácsony című dal előadása volt.

A nyolcadikosok keringője az ünnepélyesség koronáját tette fel erre a változatos, szívvel-lélekkel összeállított műsorra.

Éva néni / könyvtáros

Mint minden évben, az idén sem maradhatott el a karácsonyi hangverseny a Kolozsvár Utcai Általános Iskolában. Mint szereplő és néző láttam, hogy nagyon sok munka volt vele, de a siker sem maradt el, tapssal jutalmazott a közönség. Összességében nekem nagyon tetszett a műsor, különösen a keringő. Mi, gyerekek, előadásunkkal kívántunk boldog karácsonyt a résztvevőknek.

Ádám Erik Dominik 6. a

 

Mikulásjárás a Kolozsvárban

December 6-án ismét ellátogatott iskolánkba a Mikulás két krampuszával és két rénszarvasával. Már reggel fél nyolckor az aulában várták a kis alsósokat egy-egy szaloncukorral.

Ezután végigjárták a felsős osztályokat, ahol a krampuszok rosszalkodni tanították a gyerekeket, a rénszarvasok pedig próbálták ezt megakadályozni. A gyerekek közös éneklésére megérkezett a Mikulás is, aki mindenkit megajándékozott egy-egy szaloncukorral.  

Nagykarácsonyban jártunk

December 2-án 1. és 2. évfolyamos tanulóink a DSE keretében ellátogattak a Mikulás házába Nagykarácsonyban.

Itt várt bennünket a Mikulás, akinek mindenkihez volt egy kedves szava, a gyerekek énekeltek és verset is mondtak neki, amit ajándékkal köszönt meg.

A "Jóság kútjába" belesúgtuk huncutságainkat, így most már bátran várjuk itthon is a Nagyszakállút.

Az útvesztőben jót fogócskáztunk, felültünk a Mikulás szánjára, benéztünk a Kovácsműhelybe,

 ajándékoztunk, és ajándékot csereberéltünk,

részt vettünk kézműves foglalkozáson.

A Játszóházban megnéztük a karácsony történetét, ugráltunk és jót játszottunk.

Tele élményekkel utaztunk haza. Volt, aki el is aludt a hazafelé vezető úton.

Planetáriumban jártunk

 

November 29-én az utazó Planetáriumban jártunk. Sok bolygót és csillagot láttunk. Elutaztunk az űr világába. Sok mindent tudtunk meg az univerzumról. Találkoztunk üstökösökkel is. Megismertük a bolygókat. Megtudtuk, hogy a Plútó a legkisebb bolygó.
Az utazó Planetárium levegővel működik, mint egy ugrálóvár. Érdekes volt bebújni a nagy buborékba!

Rátóczi Hunor és Óvári Dániel 3.b

 

 

Interaktív történelmi séta a Budai Várba

Múlt héten látogattunk el a Budai Várba egy történelmi sétára. Órák után indultunk el az 5-ös busszal, amivel elmentünk a Széll Kálmán térig. Onnan pedig a 16-os busszal mentünk fel a várig. Egy idegenvezető fogadott minket. Először mondott néhány érdekes történetet a vár történetéről, utána csoportokat kellett alakítani. Minden csoport kapott egy feladatlapot térképpel együtt, amivel el is indultunk az felfedező útra, hogy megoldjuk a feladatokat. Nagyon sok dolgot láttunk, a csodaszép kilátástól kezdve az érdekes épületekig. Amikor mindenki visszaért, még lehetett egy kicsit enni és nézelődni. Összességében nagyon jól éreztük magunkat!

Kiss Laura, 6.a osztályos tanuló

 

Halloween's party

 

Felsős diákok és negyedikes gyerekek részére Halloween bulit
szervezett az angol munkaközösség és a diákönykormányzat.

 

A program közös tánccal és játékkal kezdődött. 

 

Az aulában vicces, ügyességi és
gondolkodtató feladatok várták a gyerekeket. 

 

Disco az ebédlőben. 

Kisállat kiállítás és interaktív előadás

Az állatok világnapjához kapcsolódva idén is megrendeztük kisállat kiállításunkat.   Október 13-án délelőtt az iskola aulája megtelt a kis kedvencekkel és gazdijukkal.  Megtekinthettünk többek között tengerimalacot, teknőst, nyuszit, hörcsögöt, csincsillát, axolotlot, sünit.

A gazdik az általuk összeállított ismertetőkkel mutatták be kisállataikat. A program felhívta figyelmünket a felelős állattartás szabályaira is.

A kiállítással párhuzamosan egy interaktív előadás is várta a gyerekeket. Meghívott zoopedagógus interaktív előadásában megfigyelhettük a tarisznyarákot, varánuszt, boát, sok érdekességet megtudhattunk a kaméleonokról, megismerhettük a levéllábú botsáskát, melyeket kézbe vehettek, megérinthettek.

 

A program végén minden gyerek izgatottan mesélte társainak élményeit és tervezgette milyen kisállatot szeretne otthonába.

 

 

Diáktalálkozó

A tavalyi tanévhez hasonlóan, idén is vendégül láttuk volt tanítványainkat az iskolában november 23-án, délután. A jelenleg 9.évfolyamon tanuló fiatalok bemutatták iskoláikat  nyolcadikos diákjainknak, beszámoltak a középiskolában eltöltött első negyedév tapasztalatiról, élményeiről. Hasznos tanácsokkal segítették a pályaválasztás előtt álló gyerekeket, akik sok javaslatot kaptak az írásbeli-és szóbeli felvételire való felkészüléshez is. Így nyolcadikos tanulóink megbízható, közvetlen forrásból informálódhattak.

A beszélgetésen részt vettek a jelenlegi és a tavalyi nyolcadikos osztályfőnökök, és a pályaválasztásért felelős pedagógus is.

Öröm volt újra látni az előző tanévben elballagott tanítványainkat!

 

Bringa- és rollershow

Október 4-én rendeztük meg roller-és bringashow programunkat.
A gyerekek izgatottan várták ezt a napot, az iskola belső udvara
reggel pillanatok alatt megtelt kerékpárokkal
és rollerekkel érkező gyerekekkel.

A program keretében tanulóink először egy izgalmas
akadálypályán haladhattak végig rollerjükkel és kerékpárjukkal.
Egymást érték a kerekek, nagyon élvezték a gyerekek. 

Majd egy kis szellemi vetélkedő várta őket a külső udvaron:
KRESZ táblák felismerése, közlekedési szabályokkal kapcsolatos fejtörők
 és kirakós feladatok.

Nagyon örültünk a sok résztvevőnek,
jövőre is várunk mindenkit sok szeretettel!

 

 

Népdaléneklési verseny

Október 13-án rendeztük meg iskolánkban
házi népdaléneklési versenyünket két korcsoportban.
Mindenki 2-2 magyar népdallal vagy gyermekdalt énekelt.

A zsűri tagjai /Kati néni, Ági néni és Mónika néni/
nagy örömmel hallgatták a kicsik és a nagyobbak lelkes éneklését.

A legjobbak könyvjutalmat kaptak,
az első helyezettek képviselik majd iskolánkat
a kerületi népdaléneklési versenyen.

1-2. évfolyam

I. hely     Etter Laura 2. a
II. hely     Molnár Boglárka 1. a
III. hely     Páricsi Laura 2. b

3-4. évfolyam

I. hely     Kovács Dés 4. b
II. hely     Albók Fruzsina 3. a
III. hely     Etter Szonja és Kis Panna 4. a

Gratulálunk a szép eredményhez, és sikeres felkészülést kívánunk!

Erdei iskola 2017. szeptember 21 – 25-ig
a Szandavári Diáktáborban

Ebben az évben ismét erdei iskolába indultunk
4. és 5. évfolyamos tanulóinkkal (24 kisgyermek és 3 pedagógus).A táborozás alatt gazdag programban vettünk részt –
Terényben tócsnisütés;
Hollókőn tanösvény, séta a faluban, ostromjáték a várban;
Szandán méhészeti bemutató, lovaglás,
Szandavár felfedezése, éjszakai vadles,
bátorságpróba, tábortűz, kézműves foglalkozás…..

Köszönöm Cili néni és Csilla néni segítségét:

Zsuzsa néni / táborvezető

 

Erdei tábor

Cserhát erdőségben található Szanda, ahol a szálláshelyünk volt.

A diáktábortól indulva több kirándulást tettünk:
voltunk Hollókőn, Terényben és a Szandai várban.
Emellett íjászkodtunk, lovagoltunk, gyöngyöt fűztünk, méhészkedtünk,
tanösvényen jártunk, vadlesen voltunk, Postamúzeumot is megnéztünk.
Nekem legjobban az ostromjáték tetszett a Hollókői várban,
ahol zoknikat dobáltunk és pajzzsal védtük ki.

Nagyon jól éreztem magam,
sok érdekes dolgot hallottam, jövőre is szeretnék menni.

                                                                           Bajkai Anna 4. b

Erdei iskolában jártam

Szeptember 21-én mentünk erdei iskolába.
Út közben leszakadt az ég, ezért,
amikor átszálltunk az egyik vonatról a másikra,
teljesen elázott a nadrágom, de a felsőtestem nem.

22-én bementünk a Hollókői várba, és ott ostromjátékot játszottunk.
Nagyon jó volt.
23-án megnéztük a Szandai várat, ahova fárasztó volt felgyalogolni.
24-én megnéztük hogyan készül a méz, nagyon érdekes volt.25-én indultunk haza.

Nagyon jól éreztem magam.

                                                                           Fogarasi Nóra 4. b

Családi nap

Immár második éve rendeztük meg iskolánk udvarában a családi délutánt,
ahol iskolánk apraja-nagyja, diákok, szülők, tanárok különböző
programokon vehettek részt. A gyerekek alkothattak 
kézműves foglalkozásokon,
sportolhattak: focizhattak, tollaslabdázhattak ,
játszhattak „egy perc és nyersz” ügyességi játékot,
lelkesen ugrálhattak a népszerű ugrálóvárban, 
és a mindenki nagy kedvence a lufihajtogatás
se maradhatott ki az események sorából.

Két meglepetésvendégünk is volt:
az Őskultúra Alapítvány bemutatója elkápráztatta a közönséget,
a gyerekek kipróbálhatták az ősi harcművészet különféle fajtáit.

A másik, nagyon népszerű program a méltán híres
Sasvári Sándor Emerton-díjas művész úr által valósulhatott meg.
A „ Barátaink a lovak ” címmel  bemutatót tartott a gyerekeknek,
akik még a lovak hátára is bátran felülhettek.
Pihenésképp mindenki kedvére falatozhatott
az őszi fák lombjai alatt felállított terített asztalkáknál.
Köszönjük a szülők , kollégák, gyerekek segítségét és együttműködését!

 

 

Így kell életet menteni

Az Újraélesztés Világnapja október 16.
Ebből az alkalomból az Őrjárat utcai mentőállomáson oktatónapot tartottak,
amelyen iskolánk nyolcadikos tanulói is részt vettek.
A gyerekek megtanulták az újraélesztés helyes technikáját és
megismerték a félautomata defibrillátor használatát is.
A mentőállomáson dolgozók felhívták a gyerekek figyelmét a
SzívCity alkalmazás  http://szivcity.hu/ letöltésére.

Virágos Kolozsvár

  Szeptember 22-én rendeztük Virágos Kolozsvár napunkat.
Ezen a szép őszi délutánon az iskolánk lelkes tanulói szép új növényeket
ültettek és megismerkedtek a gondozásukkal.

               

   A kertészkedésbe belecsöppent nebulók a tantermükben lévő
növények földjét felfrissítették, ha szükségesnek látták, akkor nagyobb
cserépbe átültették őket.


  Tevékenykedés közben a növények gondozásának fontosságáról
beszélgettek tanárnőjükkel,illetve megismerkedhettek különböző
növényfajták igényeiről.

 

  Köszönjük, hogy a nagyon sok szép növénnyel hozzájárultatok egy szebb,
zöldebb környezet megvalósításához!

 

                                                                       ÖKO munkaközösség

 

 

 

   
 
 

                            

n